Sci-fi könyvek, filmek, novellák
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Főmenü
     
Könyvek
     
Filmek
     
Chat
     
Linkek

Fantázia Birodalma FRPG

KataraFanSite

Be3n Thinking

     
Hamarosan várható...

Őrség sorozat - Nagyelemzés

Meséből sci-fi - Elemzés

Death Note utalások - Vlogbejegyzés

Válaszd az életet! - Kritika

     
Blog, hírek

Vendégposzt: Hungry City Chronicles

2017.07.17. 09:22, yesterdaywiggin
by yesterdaywiggin

Elértünk ide is, a blogomon feltűnik az első vendégposzt, amit egy kedves barátom, yesterdaywiggin írt (ezúton üzenem neki, hogy "ha-ha, nagyon vicces"). Írásának témája a Hungry City Chronicles regénysorozat, amihez én kedvet is kaptam a bejegyzést olvasva... remélem, rátok is hasonló hatással lesz.

A bővebben után olvasható maga a bejegyzés...

A fenti kvadrológia első, egyedüli magyarra fordított kötete Ragadozó Városok címmel alig tizenkettő-tizennégy éves koromban került először a kezembe. Nagyon tetszett, hamar ki is olvastam vagy kétszer, aztán viszont, mivel akkor még nem nagyon tudtam angolul és több lefordított részről nem volt tudomásom, a projekt abbamaradt. Teltek az évek engem is elkapott – igaz, kicsit későn – a Harry Potter őrület, természetesen olvastam Percy Jacksont, mostanában pedig a Vadonjáró Tanítványa című kimondottan aranyos sorozatba fogtam bele John Flanagan tollából, közben viszont mindvégig ott motoszkált a tudatalattim mélyén valami nyugtalanító érzés, aminek úgy három hónapja tudtam nevet adni: hiányzott a Ragadozó Városok hangulata és stílusa. Hogy tulajdonképp mit hiányoltam, azt fogom ebben az elemzésben kifejteni. Néhányszor hivatkozni fogok a Harry Potter univerzumra, mint (ellen)példára, mégpedig azért, mert ezt tartom a legtipikusabb, legtöbbször „klónozott” és legismertebb ifjúsági sorozatnak, ily módon pedig a legalkalmasabb hasonlítási alapnak.

            Először ejtsünk pár szót – komolyabb spoiler nélkül természetesen – a világról és a történetvezetésről!

Igazából nem árulok el sokat, ha elmondom az alaphelyzetet. Még az első könyv eleje felé, apró infómorzsákból kiderül, hogy a ma ismert civilizáció már évezredekkel korábban elpusztult, a könyv történései alatt pedig óriási, lánctalpakon és kerekeken guruló metropoliszok uralják a bolygó nagy részét, sártengerré változtatva minden útjukba kerülő területet. A könyvben szinte az összes létező településforma mobilizált változata képviselteti magát: hordókerekű falucskák, lebegő kereskedelmi központok, lánctalpas bányászvárosok, no meg mindenféle szemétből összeácsolt kalóz- és guberálóvároskák adnak sajátos hátteret, ízt az amúgy sem gyenge történetnek. A városokkal szemben Ázsia hegyei közt formálódott Liga mindeközben igyekszik minél nagyobb területet lakhatónak és művelhetőnek megőrizni. Jobbára független szereplők az aviátorok, akik hidrogéntöltésű léghajóikkal repülnek várostól városig, miközben kereskednek, harcolnak, utasokat szállítanak vagy kalózkodnak. Megjegyzem, hogy szerintem a repülős részek (Bird Roads) a leghangulatosabbak az egész könyvben. Azt a békét és szabadságot, ami a könyvlapokról árad talán csak a magányos vitorlázás élménye adhatja meg.

            A történet tulajdonképp azzal veszi kezdetét, hogy Tom Natsworthy, a londoni történészcéh harmadosztályú tanonca kiesik a városából és hosszú vándorlásra kényszerül a külvilágon át. Ez alatt nem csak mi ismerjük meg a könyv világát és történelmét, hanem ő is a Municipális Darwinizmus (a magyar fordításban nem túl friss emlékeim szerint Új-Darwinizmus, ami szerintem annyira nem jön ki jól) árnyoldalait. És itt jön a kedvencem, vagy a lényeg, ha úgy tetszik: Tom nem kiválasztott. Tom pontosan az, ami: egy semmi kis harmadosztályú történésztanonc Londonból, aki életben akar maradni és haza akar jutni. Nincs predesztinálva valami hejdecsudanagy karrierre, nem akar harcolni senki ellen semmiért, nem akarja föláldozni magát minden második utcasarkon a jó ügyért, egyszóval legkevésbé sem egy Harry Potter. Engem akkor is, most is leginkább ez fogott meg. Lehet vele azonosulni, mert Tom története lehetne egy a százból, a később megjelenő karakterek történetei pedig lehetnének egyek a millióból, ráadásul ez egyáltalán nincs kimondva a könyvben, így ha lehet még hitelesebb.

No de – kérdezheti a nagyérdemű – ez minden? Egy ilyen tehetséges és lényeglátó írótól azért többre számítottunk ám! Nos, nem kell aggodalmaskodni. Bőven van még ott, ahonnan ez jött! Én most a könyv mélyebb tartalmára utalok. Ugye az ember joggal várhatja el az ilyen, tizenkettő-tizenhat évesekre célzott művektől, hogy legyen valamiféle morális üzenetük is. Ez az esetek többségében sajnos kimerül valami olyasmiben, hogy barátság vagy mindenki másban jó vagy együtt sikerül a minden IS, ami persze tökre fontos, de lássuk be, annyira nem teszi hatékonnyá a módszert, ha ugyanazt a négy-öt, többnyire közhellyé vált üzenetet puffogtatjuk állandóan. Ebben a sivatagban valóságos oázisként tűnik fel a sorozat, mivel a könyvek tulajdonképpen egy világképfejlődést visznek végig: először belülről látjuk a rendszert, a szokásos jó-gonosz felosztással (mondjuk itt is feltűnhet egy s más, de csak a teljes ív ismeretében szerintem). A második könyvben a főhősök már valamennyire kívülállók, itt a két korábbi „oldal” szinte egyensúlyba kerül, a harmadik és a negyedik rész pedig már egyenesen azt sugallja, hogy az emberiség egyedüli ellensége a radikalizmus, amit csak egyéni szinten lehet legyőzni. Ezzel, megjegyzem, mélyen egyetértek. Úgy vélem, hogy ha kicsit korábban, az első után olvastam volna el az összes többit, ma nem egészen úgy gondolkodnék, mint így. Ez pedig nagy szó. 

És akkor még nem beszéltem olyan finomságokról, mint a harmadik, de különösen a negyedik könyvben feltűnő szociológia dolgozatról, úgyismint „Egy háborúban fogant, radikalista katonai diktatúra gazdasági inkompetenciájának okai és következményei”. De most komolyan: ezt a könyvet olvasva jobban megértettem az autokráciák gazdasági-politikai sikertelenségének főbb okait, mint történelemórán. Vagy az egyik kedvenc karakteremről, aki nem mellékesen egy több ezer éves hullára épített két lábon járó tank. Vagy a Traktionstadtgesellschaft tetőtől talpig páncélozott csatametropoliszairól. Mennyire volt rossz a budapestieknek az ostromkor? És mennyivel lehet rosszabb, ha a városodat nem csak simán körülveszik, hanem veled a fedélzetén gurul csatába? De annyi minden más mellett a (zegyébként szerintem elég pongyolán implementált) várospopulációs kölcsönhatások (It’s a town eat town world) is kimaradtak. Bezony, van itt kontent rendesen. Csak azt nem értem, hogy miért nem lett belőle (még) se film, se játék (egy n+1-edik Transformers vagy CoD viszont mennyivel jobban kellett erre a világra).

            Hogy kiknek ajánlanám? Első körben azoknak, akiknek tele van már a hócipőjük Harryvel és a hozzá hasonló, mondvacsinált tinifőhősökkel, akik valami módon bármelyik pillanatban készek az életüket adni bármiért, és akikről az író még talán el is hiszi, hogy reálisak és követendő példát mutatnak az útkereső tinédzsereknek.  Második körben a poszt-poszt-posztapokaliptika rajongóinak, vagyis azoknak, akik nem elégednek meg holmi közönséges kis világvégével, hanem rögtön egy sokkal későbbi állapotra kíváncsiak, ahol az író keze már szinte teljesen szabad, egyúttal viszont elég menő visszautalásoknak és történelmi időszakoknak ad helyet (amik képezhetik előzmények alapját és társadalomkritikára is használhatók). Utolsó előtti helyen azoknak, akik (pont, mint én) szeretnek különböző furcsa haditechnológiákon és doomsdayweaponökön gondolkodni, mert a harmadik és negyedik könyv háborúja meglepően átgondolt ilyen téren is. Végül pedig a hozzám hasonló konyhafilozófusoknak, akik az objektív világnézetet keresik (mindhiába), ugyanis a könyvek ebben a tekintetben is sok megrágnivalót kínálnak.

             Ennyi voltam, igyekeztem velős lenni, remélem sikerült némi érdeklődést felkeltenem a könyvek iránt. Sajnos úgy vettem észre, hogy kicsiny hazánkban annyira nem ismertek, mint illene. Ez valószínűleg a fordítások hiánya miatt van. Mostanában gondolkodni kezdtem a következő könyv, a Predator’s Gold fan-fordításán, remélem lesz hozzá időm is, türelmem is.

Üdvözlettel: yesterdaywiggin

1 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2017.07.17. 22:13
yesterdaywiggin

Egyébként itt is köszönöm, hogy megjelentetted! Úgy tűnik elértünk ide is, a zinterneten feltűnik az első írásom, ráadásul egy kedves barátom, Valentine Wiggin blogján (ezúton dícsérem a kiváló és találó névválasztást). Írásainak témái műveltségéhez hasonlóan szerteágazóak, nem egy itt emlegetett könyvhöz vagy animéhez én is kedvet kaptam a blogon barangolva... tudom, rátok is hasonló hatással lehet.

Huh... ez legalább annyira a "ha-ha, nagyon vicces" kategória, mint a nevem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy közvetlenül a blog felfedezése után, hirtelen felindulásból regisztráltam ezen néven, azóta pedig nem változtattam meg, főleg lustaságból, meg mert csak olvasni jártam fel. A humorom meg úgy törött, ahogy van. 

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
     

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!