Sci-fi könyvek, filmek, novellák
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Főmenü
     
Könyvek
     
Filmek
     
Linkek

Fantázia Birodalma FRPG

KataraFanSite

Be3n Thinking

     
Blog, hírek

K-project elemzés

2019.12.28. 01:19, ValentineWiggin
avagy beszélgessünk a színekről és a hatalomról

Képtalálat a következőre: „k anime”„Az ostoba udvari hízelgők közé tartozott Damoklész is, aki egy alkalommal azt mondta Dionüsziosznak:

Ha körülnézek ebben a palotában, ha számba veszem temérdek kincsedet, azt kell mondanom, Dionüsziosz, hogy nálad boldogabb ember nem él a Földön! Bizony mondom: a szerencse fia vagy!

- Ó, Damoklész— Felelte erre Dionüsziosz —‚ szeretnéd-e megízlelni az én életemet, szeretnéd-e élvezni az én szerencsémet?

- Hogyne szeretném!

- No, ha úgy, hát mindjárt teszek róla.

Dionüsziosz szavának állt: Damoklészt aranyozott ágyra, díszes terítőkre fektette, mellé arannyal, ezüsttel díszített asztalokat állíttatott. Az asztalokon drága füstölők illatoztak, volt ott finom kenőcs, lakomai koszorú és az asztalokon minden, ami szemnek-szájnak kellemes. Damoklész a szerencse fiának érezte magát.

Ekkor Dionüsziosz kiadta a szolgáknak a parancsot:

- Függesszétek fel feje fölé a kardját, csak egy szőrszál tartsa!”

A „Damoklész kardja” c. mese egyik változatának részletét olvashatjátok – azt hiszem, ideális felütése ennek az elemzésnek. A K-project ugyanis sok szempontból nagyon hasonlít ehhez a történethez: az egyik legfontosabb kérdése a hatalomhoz kapcsolódik. Hogyan viszonyulunk hozzá, akár mi gyakoroljuk, akár rajtunk gyakorolják? Milyen vonzatai vannak, mit tesz az emberrel? Ki lesz tiszta, ki lesz sáros, ki megy tönkre, és ki élvezi, hogy uralkodhat? És persze ezt az egészet megtámogatja rengeteg szimbólum, elsősorban a színek, amikre számol karaktert és rendszert építettek fel.

A történet főhősét, Isana Yashirot egyik nap az iskolából hazafelé menet üldözőbe veszik az utcán – csupán egy hozzá hasonló korú fiú, Kurou közbeavatkozásának köszönheti, hogy túléli a találkozást. Hamarosan Tokiószerte lejátszanak egy felvételt, amin ő szerepel, amint, önmagát Színtelen Királyként azonosítva lelő egy fiatalembert. Shirónak semmi emléke az esetről, de tudja, hogy célpont lett miatta – a Vörös Király bosszút fogadott miután elvesztette a klánjának egy tagját, a Kék Király mindenáron meg akarja találni a gyilkost, sőt még a segítségére siető Kurounak is az a feladata, hogy ölje meg a gonosz királyt. Shiro nem sokat tud a királyokról és az őrületről, amibe keveredett, de egyetlen esélye van: kibogozni a szálakat, amíg még nem késő.

Sajnos ezúttal minden határon túlmentem, ami a hosszúságot illeti, így nem is nagyon daraboltam az írást... inkább egy rövid részletet közlök, ami után megtaláljátok a teljes elemzéshez vezető Google Drive linket, ahol képekkel kiegészítve elolvashatjátok.

Az elemzés természetesen erősen spoileres, főként az első évadról és a Seven Stories mellékszálakról szól, mert ezek voltak azok, amiket én tényleg átgondoltnak és összetettnek értékeltem – a második évad és a Missing Kings csak említéseket, és kritikusabb megjegyzéseket kapnak majd. Zeneajánló van, de annyi számot tudtam összeszedni, hogy csak egy playlistet linkelek: ITT szabadon válogathattok. Jó olvasást kívánok!

Hét király – színről színre

A K-project világának alapja, hogy van hét király, akik egy-egy színhez tartoznak, köréjük pedig hét klán csoportosul. A klánok különböző módokon szerveződnek – egyes királyokat egyszerűen csak felkeresnek, és kiállnak mellettük egy próbát, mások maguk válogatják az embereiket, de a konklúzió mindig ugyanaz, hogy van a vezér, és vannak, akik követik. A királyok mindegyike felett lebeg egy Damoklész kard – amennyiben ez lezuhan, a király meghal, és magával rántja a környezetét is, a hasonló zuhanások nagy katasztrófákhoz vezethetnek. A kard több okból megrepedhet, megremeghet, befolyásolja a király viselkedése, mennyire aktív, mennyire használja a hatalmát, de az érzelmi világa is. Mind a rendszerek, mind a vezetők maguk összeforrnak a színük szimbolikájával – a jellemük, a stílusuk, a gondolkodásmódjuk erőteljesen kapcsolódik hozzá, sőt, a színek nem egyszer előrevetítik két klán viszonyát is.

Az első évadban öt királyt ismerünk meg, az Ezüst, az Arany, a Vörös, a Kék és a Színtelen királyokat… ezzel az öttel elemzés szintjén is foglalkozom. A további kettő, második évadban feltűnő király, a Zöld és a Szürke Klán fejei sokkal kidolgozatlanabbak – a szimbolika náluk gyakorlatilag nem működik (a zöldhöz kapcsolni próbálják a változást, de maga a klán a technológia köré épül. Fel sem merül a harmónia, a béke, a természet és az élet gondolata, a Zöld Klán egyértelműen pusztító és ambiciózus. A Szürke Királyról keveset tudunk, esetében a képesség még valamilyen szinten működne (egy köddel képes összezavarni az elmét), ugyanakkor ismételten, a szimbolika többi részére nem figyelnek, és figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy az Ezüst és a Szürke szinte ugyanaz), sok szempontból igénytelenebb a karakterfejlesztés is, mint az első öt esetén, így velük inkább nem foglalkozom. Beemelem viszont néhány ponton az egyik Stage Playt, a Lost Small Worldöt, mert nagyon jól kiegészítette a Seven Storiesban lefestett történetet, és sok szimbólummal foglalkozni is szeretnék belőle.

Az Ezüst Klán és Adolf K. Weismann

„A hét király között ő is különleges, mint az Arany Király, de természeténél fogva sokkal rejtélyesebb. Az Arany Királyt is csak azért hívják Második Királynak, mert az Ezüst Király létezik. […] Ő az első a királyok között, és az égen uralkodik.” – Kurou az Ezüst Királyról

Az Ezüst Klánról, bár a történet fő szálának hősei, közösségként nehéz bármit mondani. Ellentétben a Kék vagy Vörös Klánok jól meghatározott rendszerével, ez a csapat két főből áll, és a királyukkal nem hierarchikus viszony, hanem mély barátság fűzi össze őket. Próbát nem kell kiállniuk, és azt sem lehet mondani, hogy Weismann választaná az alattvalóit… Nekót kéri, hogy csatlakozzon hozzá, Kurou pedig önként térdel le és fogad hűséget, tehát minden esetben kölcsönös megegyezésen alapul a csatlakozás. A beavatás egy kézfogás – nincs kockázat, nincs veszély, csak egy egyszerű, bizalmat jelző gesztus – az Ezüst Király aurája fehér fény. A klánon belül ugyan Kurou meghatározható rangra másodikként, mégsincsenek definiálva a szintek, csak külső szemlélő rangsorolhat.

Weismann maga királyként szinte mitikus jellegű alak. Ő teremtette az összes királyt, senki nem vonhatja hivatalosan felelősségre. Halhatatlan, az égen uralkodik, alig néhányan ismerik, vagy látták. A léghajója köré városi legendák szövődnek, a boldogtalan emberek gyertyák fényével (illetve azt imitáló appokkal) próbálnak neki jelezni, hogy vegye fel őket. A lelke megtörhetetlen – mikor a Színtelen Király megpróbálja elemészteni, csupán a testéből képes kilökni: az ereje és a tisztasága nagyobb, mint amit el tudna viselni. Ugyanez jellemző a Damoklész kardjára is. Míg minden más királyt állandóan korlátoz a kard jelentette fenyegetés, az Ezüst Királyé nem tud megrepedni, vagy lehullani, a karakter tisztaságából következik, hogy sosem él vissza a hatalommal. Weismann nem bírja elviselni a pusztítás gondolatát – többször hangsúlyozza, a királyok megteremtésekor a célja az volt, hogy békét hozzon. Mikor a nővére meghal a második világháború alatt, teljesen meghasonul, elvágja magát az emberektől, és igazából ez világít rá arra is, a mitikus jellemzők mellett mi a valós szemlélete a hatalomról.

Weismann számára a hatalom nem számít. A hozzáállása tökéletesen semleges – gyakorlatilag fel sem fogja a kísérlete súlyát, egyszerűen a fejét rázza, amikor Kokujouji Daikaku kijelenti, hogy a királyok rendszere lényegében szupererős hadseregek létrehozására is alkalmas. Ő a hatalmat egyszerűen eszköznek látja, amit ő személy szerint pozitívan akar felhasználni – és van olyan szintű, már-már gyerekes naivitása, hogy elhiszi, a környezete is hasonlóan gondolkodik róla. Tudjuk, hogy ő a legerősebb király, de fizikailag harcolni gyakorlatilag nem látjuk. Egy mozdulattal szétugrasztja Reisit és Mikotót a végső csatában, robbanásokat fog fel az esernyőjével, minden komolyabb erőfeszítés nélkül lebeg, elbírva Nekót, de a Színtelen Királlyal szemben is a lelke erejével, nem a fizikai képességeivel győzedelmeskedik. A hatalom gondolatával szembeni teljes érdektelensége azonban sajnos azt is jelenti, hogy királyként Weismann abszolút kezelhetetlen. Hiába a mitikus hangulatú szerep, ő nem vállal felelősséget, nem biztosít aktív védelmet senki számára, nem folyik bele a konfliktusokba, egyszerűen kilép a világból.

Aztán a K-project kezdetén a Színtelen Király támadása kilöki a testéből, elveszíti az emlékeit, és a földön köt ki, ahol kisebb-nagyobb hatásoknak köszönhetően teljes meggyőződéssel hiszi, hogy átlagos diák. Shiróként először, Weismann végre eljut addig, hogy kapcsolatokat teremtsen. Emberek között tölti az idejét, barátkozik – a mitikus szerepkör helyett kap egy emberi szemszöget. Külső szemlélőként tekint az általa létrehozott rendszer konfliktusaira is, számos helyzetet átértelmez. Komikus módon, pont ekkor, emlékek nélkül lesz először igazán király, két leendő klántagja védelmezi, megbízik benne, ő pedig felelősséget vállal, gondolkodik, döntéseket hoz, tanácsokat ad, és ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban határozott állást foglal („Én úgy gondolom, mindegy, mit tettem a múltban, az a lényeges, hogy a jelenben képes legyek vállalni a következményeit”). Mikor ismét Weismann lesz, már felismeri, hogy használnia kell az erejét, és hogy ezt a csatát csak ő nyerheti meg.

Weismann az egyetlen, aki gyakorlatilag nyíltan felismeri és kimondja, hogy léteznek ellentétpárok, léteznek ütköző színek, és önmagát szembehelyezi a Színtelen Királlyal – aki hozzá hasonlóan megfoghatatlan, mitikus jellegű figura, mint a Színtelen Klánnál még kifejtem – és realizálja, hogy csak akkor győzhetnek, ha ő feláldozza magát. Noha a színe ezüst, de az aurája, már említett módon fehér fény, így kimondható, a Színtelen Királlyal szemben, adott szituációban erősen jó és rossz, fény és sötétség harcot látunk, és a klasszikus mesékkel ellentétben, filozofikusabban az a konklúzió, hogy ez a kettő tartósan nem létezhet egymás nélkül. Az önfeláldozásával, aminek kimenetele az első évadban még kétes – noha állítja, ő a halhatatlan király, a Damoklész kardja eltűnik az égről, gondolatban bocsánatot kér Kuroutól, az Arany Királynak is azt mondja, örült volna, ha még egyszer találkozhatnak… ezek egyértelműen halálra készülő hangulatot adnak a jeleneteknek – lekerekíti a karakterfejlődését, mind királyként, mind mitikus hősként helytáll. A Missing Kings és a Return of Kings legnagyobb hibája, hogy a látványosan lezárt fejlődést megnyitották, Weismann ismét elmenekült, ismét megszakította az emberi kapcsolatokat, visszatérve pedig teljes mértékben hatalmat birtokló figuraként jelenik meg – messze nem annyira semleges és tiszta, mint korábban, a történet végén pedig önkéntesen ledobja a megingathatatlan Damoklész kardot, ezzel teljesen felülírva minden korábban lefektetett szabályt.

A teljes elemzés megtekinthető ITT

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
     

Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról